bakgrundsbild

Robotgräsklippare – att tänka på!

Sommaren kommer dansandes och det börjar bli dags för tiden på året då trädgården får lite mer kärlek. En tidssparande och numera vanlig förekomst i svenska villaträdgårdar är robotgräsklipparen. Men hur funkar det och vad ska man tänka på?

Är gräset grönare på andra sidan?
Rensa rabatten, olja altanen, jaga sorkar och samtidigt hinna njuta av sommaren känns som en svår ekvation ibland. Det är mycket som ska göras och ett av många, ofta inte så önskade måsten är: klippa gräset. Att överlämna det sistnämnda till en robot känns som en smidig lösning på problemet! För visst är det härligt när saker och ting löser sig självt?

Kärt barn har många namn
Namnen på trädgårdens bäste vän är många och innan grästuvorna får omvårdnad av ”Melker”, ”Svärfar” eller ”Trädgårdsmästaren” krävs lite planering. Se över gräsmattan och fundera på vilken modell av robotgräsklippare som fungerar bäst på dina grönytor. Är trädgården kuperad och backig är en modell med lite större kraftkapacitet att föredra. Hur många kvadratmeter som ska klippas och laddningsstationens placering är också viktigt att ha i åtanke.

Hur funkar det?
Laddningsstationen som roboten utgår från är kopplad till en elledning som placeras längs trädgårdens kant. Elledningen markerar gränsen för området klipparen ska hålla sig inom. Inuti området finns en tråd som placeras i en slinga på tomten, som skickar signaler roboten söker efter. Du ställer själv in förinställningar som exempelvis regnsensorer eller hur nära markytan knivarna ska klippa. Kommer robotgräsklipparen för nära ett oväntat föremål stannar den upp och ändrar riktning, och behövs batteriet laddas återvänder klipparen till sin laddningsstation. Smidigt va?

Underhåll din robot på rätt sätt
Ett bra knep att hålla koll på om robotklipparens knivar är tillräckligt vassa är att slänga ett öga på grässtråna! Är strået grönt hela vägen upp är knivarna vassa. Är de istället fransiga och avbrutna längst upp är det dags att slipa eller byta knivbladen. När kylan gör sig påmind framåt höstkanten är det dags att ge din trogne trädgårds-hjälte vintervila. Rengör roboten noggrant från gräs och jordrester, se över knivarna och förvara maskinen i en torr och gärna varm miljö. Att batteriet är fulladdat när klipparen plockas in är en bra tumregel, och för batteriets kapacitet är det bra att extraladda någon gång under viloperioden.

Säker el utomhus
Det är inte bara roboten som behöver omtanke när frostnätterna kommer smygandes. När robotklipparen flyttar in i värmen är det viktigt att skydda laddningsstationen mot snö och annan väderpåverkan, eftersom fukt och ström i kombination är något vi vill undvika. Som alltid när elektronik används i utomhusmiljö är det viktigt att ha elsäkerheten i fokus. Uttaget för laddningsstationen ska vara fast installerat, ha petskydd och vara skyddat av jordfelsbrytare. Håll alltid noggrann koll på delarna och följ bruksanvisningen som anges.

Har du frågor om säker trädgårdsel och utomhusuttag?

Hör av dig, så hjälper vi på Grebo El till!

 

Verksamhetspolicy – Kvalitet och miljö »

Låt oss ta hand om installationen

Grebo El är din lokala partner inom elteknik. Vi har i dag 27 medarbetare i en platt och flexibel organisation, präglad av snabba beslutsvägar och korta ledtider. Med vår långa erfarenhet och breda kompetens kan vi ta hand om hela processen – från projektering och idé till färdig anläggning. I dag jobbar vi med allt från små projekt med mindre uppdragsgivare, till omfattande uppdrag mot större fastighetsägare och kommun.