bakgrundsbild

Här är fem saker du inte visste om solceller

Sommaren är här och det betyder såklart sol. Sol och bad, semester och solnedgångar från altanen med grillen på högvarv. Solen är fantastisk på många sätt och kan även bidra som en stor energikälla för samhället.

Solceller har en stor roll när det kommer till solenergi. Vad är en solcell? En solcell är en modul som omvandlar solljus till elektricitet. Solceller är ett bra och miljösmart alternativ för närproducerad el till hushållet.

För att uppgradera till solenergi har du möjlighet att söka ett investeringsstöd. Investeringsstödet beslutar länsstyrelsen om för privatpersoner och företag, offentlig verksamhet, organisationer och bostadsföreningar etc.

Utöver detta får man dessutom bidrag på högst 30% för privatpersoner och företag samt 40% för lantbruk, vilket gäller installation och material vid uppsättning av solcellerna. Privatpersoner kan dessutom få en skatterabatt på 60 öre per kilowattimme (KWh).

 

 

Här är fem saker du inte visste om solceller:

  • Solcellssystem kan fortfarande producera energi även om det är molnigt.
  • Ett elnätsanslutet solcellssystem kräver inga batterier men det är bra att ha i åtanke att dess funktion kan påverkas av dåligt väder och strömavbrott.
  • Solcellssystem kan monteras på olika typer av tak och även sättas upp på väggar.
  • För optimal funktion för solcellssystemet beräknat över ett år bör taket vara riktat mot söder. En riktning mot öst eller väst fungerar också men solcellernas effekt kan dessvärre påverkas.
  • För optimalt utnyttjande av taket kan panelerna installeras både vertikalt och horisontellt.

 

Solklart eller hur?

Har du funderingar på att skaffa solceller eller bara vill veta mer om hur solenergi fungerar? Vi på Grebo El kan solceller och allt däremellan. Ring eller maila oss så hjälper vi gärna dig med dina elbehov.

 

Detta kan du göra själv med din el hemma »

Låt oss ta hand om installationen

Grebo El är din lokala partner inom elteknik. Vi har i dag 27 medarbetare i en platt och flexibel organisation, präglad av snabba beslutsvägar och korta ledtider. Med vår långa erfarenhet och breda kompetens kan vi ta hand om hela processen – från projektering och idé till färdig anläggning. I dag jobbar vi med allt från små projekt med mindre uppdragsgivare, till omfattande uppdrag mot större fastighetsägare och kommun.