bakgrundsbild

El för dummies, del 1

Det här med el eller elektricitet kan vara en riktig djungel för någon som inte dagligen arbetar med det. Vi vet det. Därför har vi sammanställt en begreppslista som kan vara bra att ha den dagen du har en elektriker där hemma som pratar om begrepp som låter som rena grekiskan för dig eftersom att du inte kommer ihåg speciellt mycket från fysiken på högstadiet. Vi ger dig El för dummies i två delar.

Till en början behöver vi reda ut vad elektricitet egentligen är. Begreppet beskriver egentligen ett antal olika fysiologiska fenomen men de alla landar i att de handlar om materia som har elektrisk laddning. Man kan prata bland annat om elektrisk laddning eller elektrisk ström när man pratar om elektricitet.

Ordet elektricitet härstammar faktiskt från grekiskans ord för elektron – så egentligen är det inte så konstigt att det låter som rena grekiskan när man pratar begrepp inom el.

 

Mätvärden

Ampere
Ampere beskriver vilken ström av elektricitet (eller annan materia) som rör sig från en plats till en annan. Ampere förkortas A.

Volt
Spänning mäts i volt. Volt förkortas V. Exempel när man använder volt som enhet är när man beskriver spänningen i ett batteri eller uttag, till exempel 230V-uttag.

Watt
Watt beskriver effekten. Man förkortar Watt W. Exempel på när man använder Watt som enhet är till exempel vad för effekt en mikrovågsugn eller en glödlampa, till exempel med effekten 40 W.

Man kan illustrera dessa tre enheter och deras funktion med hjälp av en vattenslang.

Vattentrycket i slangen är spänningen, V. Strömmen, A, är hur mycket det rinner. Effekten W, beskriver hur snabbt en hink fylls av vatten beroende på hur mycket spänning och ström det finns i slangen.
Med detta exempel är det även lättare att förstå att det finns spänning (tryck) i slangen även om den är stängd men att det då inte kan strömma ut något vatten och därför inte finns någon ström.

Beskrivet på det här sättet är det enkelt att förstå varför elsäkerhet är så viktigt. Vi måste kontrollera vattenströmmen, det vill säga den elektriska strömmen, för att se till att det inte läcker ut något.

I del 2 kommer vi att gå igenom hushållsel. Vi beskriver då bland annat skillnaden mellan ojordade och jordade eluttag.

 

Spara energi med våra energispartips! »

Låt oss ta hand om installationen

Grebo El är din lokala partner inom elteknik. Vi har i dag 27 medarbetare i en platt och flexibel organisation, präglad av snabba beslutsvägar och korta ledtider. Med vår långa erfarenhet och breda kompetens kan vi ta hand om hela processen – från projektering och idé till färdig anläggning. I dag jobbar vi med allt från små projekt med mindre uppdragsgivare, till omfattande uppdrag mot större fastighetsägare och kommun.