bakgrundsbild

Detta kan du göra själv med din el hemma

Som husägare gillar man att klara sig själv. Men när det kommer till el så gäller det att vara extra försiktig. Här kommer våra tips och rekommendationer för när du kan fixa något själv, och när du bör be om hjälp.

Om du äger din egen bostad så är det du som har ansvaret för att dina elinstallationer är säkra. Är du nyinflyttad kan det därför vara en bra idé att låta en elektriker gå husesyn och kontrollera hur elen är dragen, särskilt om det är ett gammalt hus.

Om du behöver göra ändringar i det fasta elnätet i din bostad, t.ex. att laga, ändra eller bygga ut det, så bör du anlita en auktoriserad elinstallatör. Detsamma gäller om du vill dra elkabel i marken, installera utebelysning eller golvvärme, och dra el i bad- och duschrum.

Men när det gäller enklare elfixar, så som lagningar och byten, så kan du ofta göra dem själv om du har kunskapen.

 

Elarbeten du kan göra själv:

  • Enklare lagningar och skarvningar av sladdar
  • Byte av glödlampor och lamphållare
  • Byte av proppar och återställning av automatsäkringen
  • Byte eller montering av strömbrytare och stickproppar på sladdar
  • Byte av dimmer eller strömbrytare på väggen
  • Lagning av enklare, trasiga elapparater (Ta alltid ur sladden först.)

 

Tänk på att alltid se till att elen är avstängd innan du arbetar med strömbrytare och vägguttag.

Vi rekommenderar också att du läser Elsäkerhetsverkets elsäkerhetspocket. Den är gratis, och i den lär dig mer om vad du kan fixa själv hemma, och hur du går till väga. Du hittar den på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Här är fem saker du inte visste om solceller »

Det har aldrig varit enklare att ladda en elbil

Allt fler upptäcker fördelarna med att äga elbilar och laddhybrider. Utvecklingen går ständigt framåt och bilarna blir bättre både gällande prestanda och räckvidd. Nu finns även möjlighet för dig som har eller funderar på elbil att få en egen laddstation…